2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuru Kılavuzu TIKLA-İNDİR

2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuru Kılavuzu TIKLA-İNDİR



2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuru Kılavuzunu İndirmek için Tıklayınız

2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuru İşlemlerinizi Gerçekleştirmek için Tıklayınız

2018 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018-ALES Sonbahar Dönemi) Sonbahar Dönemi Sınavı, Kasım 2018 tarihinde 81 il merkezinde uygulanacaktır. (Lefkoşa’da sadece İlkbahar Dönemi Sınavı yapılacaktır.) Sınav saat 10:00'da başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2,5 saat) olacaktır. Sınava başvurular, Eylül – Ekim 2018 tarihleri arasında yapılacaktır.

2018 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı - 2 - TEMEL SORU KİTAPÇIĞI GÖRÜNTÜLEME

Başlangıç Tarihi :02.10.2018 16:00
Bitiş Tarihi :12.10.2018 23:59

2018 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı - 2 - TEMEL SORU KİTAPÇIĞI GÖRÜNTÜLEME İÇİN TIKLAYINIZ

Kılavuzda; başvuru, sınav, değerlendirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almakta olup Ek’te yer alan kılavuzun başvuru öncesi dikkatle incelenmesi gerekmektedir.

ALES’e kimler girebilir?

Yılda iki kez yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES), yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların bu sınava katılması gerekir. ALES’e bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.

Sınavda alınan puanlar, istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilecektir.


ALES sonuçları kaç yıl geçerli?

ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir.


2018 ALES Sınavı kaç dakika sürecek?

Sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanır. 2018 ALES saat 09.30'da başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2,5 saat) olacak.

Tezsiz yüksek lisans ve konservatuvarlarda yüksek lisans yapacaklar için ALES şartı var mı?

ALES başvuru kılavuzuna göre, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz. Ancak, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı getirilebilir. Lisans derecesiyle doktora veya sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir.

Yüksek lisans ve doktora için ALES'ten kaç puan almak gerekiyor?

Adayların ALES’ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca bu puanların üzerinde bir standart puan belirlenebilir. Yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının, yüzde 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır.

2018 ALES sınavında hangi alanlardan kaç soru sorulacak?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda (ALES) uygulanacak testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacak. Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda 120 soru cevaplandırmış olacaklar. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir.

2018 ALES testlerinin içerikleri

ALES’te Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacak. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacak. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacak.

2018 ALES sınav ücretinin yatırılacağı bankalar hangileri?

T.C. Ziraat Bankası tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
T. Halk Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
Akbank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç)
Kuveyt Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç)
Türk Ekonomi Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
Denizbank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı(KKTC’den başvuran adaylar hariç) Tüm PTT İş Yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)

*Sınav ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

*** 2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuru Ücretlerini Online Ödemek için Buraya Tıklayınız

2018 ALES sınav ücreti nasıl ödenecek ve bankaya giderken neler gerekli olacak?

ÖSYM, adayların, ALES sınav ücretini yatırırken banka görevlisine, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının sınav ücretini yatıracağını, T.C. Kimlik veya Y.U. Numarasını, adı ve soyadı bilgilerini söylemeleri yeterli olacağını belirtiyor. ÖSYM’den yapılan açıklamada, adayların isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternet aracılığıyla da bankaya ücret yatırılabilecekleri de belirtiliyor. Sınav ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilir.

Sınav ücretini yatıran adayların banka şubesinden ayrılmadan önce, kendilerine verilen banka dekontunu dikkatle incelemeleri, bilgilerinde yanlışlık yoksa bankadan ayrılmaları, yanlışlık varsa mutlaka bankadan ayrılmadan düzelttirmeleri gerekmektedir.

2018 ALES’e başvuru yaptıktan sonra bilgilerinde değişiklik olan adayların durumu ne olacak ?

Adaylar, sınava başvuru işlemi tamamlandıktan sonra; kimlik bilgilerinde (kimlik bilgilerinin “uyruğu” alanında değişiklik olanlar hariç), sınava ilişkin bilgilerinde ya da iletişim bilgilerinde değişiklik isteklerini Merkezimize dilekçe ile bildirmeyeceklerdir. Bu bilgilerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinde bulunan açıklamalar doğrultusunda,

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden yapmak istedikleri değişikliği kendileri yapacaklardır.

ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden aday tarafından yapılabilecek tüm değişiklikler, ancak ÖSYM tarafından belirlenecek tarihlere kadar yapılabilecektir.

Kimlik Bilgilerinde Değişiklik Olanlar: Sınava başvurduktan sonra kimlik bilgilerinde değişiklik olan adaylar, bu değişikliği önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezî Nüfus İdaresi

Sistemi’nde (MERNİS) yaptırmalıdırlar. Bu değişiklikler, ancak MERNİS’te yapıldıktan sonra aday tarafından ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) adresinden yapılabilecektir. Bu bilgiler, sınavın güncelleme sayfasından yapıldığı takdirde bu sınav ile ilgili işlemlere yansıtılır. Profilim sayfasından yapılan değişiklikler ilgili sınava yansıtılmaz.

Güncelleme süresi bittikten sonra evlilik veya mahkeme kararı ile adı, soyadı bilgilerinde değişiklik olan adayların değişikliğe esas belgelerinin onaylı bir örneğini genel amaçlı dilekçe ekinde ÖSYM’ye göndermeleri gerekmektedir. Sınavdan önce belgeleri ÖSYM’ye ulaşan adayların sınava girecekleri bina/salon görevlilerine bu bilgi Merkezimiz tarafından iletilecektir.

Kimlik Bilgilerinin “UYRUĞU” Alanında Değişiklik Olanlar: Sınava başvurduktan sonra uyruğu ile ilgili değişiklik yapmak isteyen adaylar, Genel Amaçlı Dilekçe örneği ekine ilgili resmî belgeyi ekleyerek Merkezimize başvuracaklardır (Uyruk bilgisini değiştiren adaylar, cevap kâğıtlarına sınava giriş belgelerinde yer alan T.C. / Y.U. Numaralarını kodlamak zorundadır.).

Diğer Bilgilerinde Değişiklik Olanlar: Sınava başvurduktan sonra sınava ilişkin bilgilerinde, iletişim bilgilerinde değişiklik/düzeltme olan adaylar, bu bilgilerini (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden kendileri değiştirebileceklerdir. Bu bilgiler, sınavın güncelleme sayfasından yapıldığı takdirde bu sınav ile ilgili işlemlere yansıtılır. Profilim sayfasından yapılan değişiklikler ilgili sınava yansıtılmaz.

ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden aday tarafından yapılabilecek tüm değişiklikler, ancak ÖSYM tarafından belirlenecek tarihlere kadar yapılabilecektir.

Başvuru süresi içinde engelli olmayan, ancak, başvuru süresi tamamlandıktan sonra engelli duruma gelen adaylardan, engelli salonu dışındaki sınav salonlarında sınavlarını yapmalarına engel fiziki durumlarında meydana gelen değişiklikler (alçı, sargı bezi kullanma, hastalık, ortopedik engel, sağlık ile ilgili kullanılması zorunlu araç gereç vb.) sağlık raporu ile belgelendirilerek, Genel Amaçlı Dilekçe örneği ile sınavın yapılacağı hafta içerisinde Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar ÖSYM-SHDB’ye ulaştırılmalıdır. Bu adaylardan raporları kabul edilenler “Engelli Salonu”nda sınava alınacaklardır.Engelli Salonu dışında sağlık nedeniyle de olsa herhangi bir alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. kullanılmaz.

Sınava ilişkin bilgilerinde ve iletişim bilgilerinde değişiklik olan adaylar başvuruların bitimini izleyen 5 gün içinde bu değişiklikleri (https://ais.osym.gov.tr) adresinden kendileri yapacaklardır. Bu süreler dışında yukarıda belirtilen aday bilgilerinde Merkezimizce kesinlikle değişiklik yapılmayacaktır.

ALES Sınavı

ALES 2023