2018 ÖSYM KPSS Başvuru Tarihleri / KPSS Sınav Tarihleri 2018



2018 ÖSYM KPSS Başvuru Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2018 ÖSYM KPSS Başvuru İşlemlerini Yapmak için Tıklayınız


ÖSYM'nin sınav tarihlerini açıklamasından itibaren adayların yoğun olarak çalışmaya girdiği sınavların başında belkide KPSS Sınavları geliyor.Çünkü KPSS Sınavlarının adaylar için en kritik zamanını KPSS atamaları oluşturuyor. KPSS'yi üniversite sınavından ayıran husus burada yatmaktadır.Onun için adaylardan zirve yapanlar ancak yerleşebiliyor.Bu önemli ve kritik sınavla alakalı detaylara gelelim;


KPSS Lisans ve ÖABT Başvuru ve Sınav Tarihleri Ne Zaman:

- Kamu Personel Seçme Sınavı (2018 KPSS Lisans) (Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) Mayıs 2018'de gerçekleştirilecek, sonuçlar Haziran 2018'de duyurulacak. Sınava başvurular ise Mart 2018'de alınacak.

- KPSS Lisans Alan Bilgisi, Mayıs 2018'de yapılacak,sonuçlar Haziran 2018'de açıklanacak. Sınav başvuruları Mart 2018'de alınacak.

- KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT), Temmuz 2018'de yapılacak, sonuçlar Ağustos 2018'de duyurulacak.


KPSS'den düşük puanlala atanacak bölümler ile sınavsız memur alan kurumlar..

KPSS'den hayal ettiğiniz puanı alamadıysanız üzülmeyin. Memur olmak için yüksek puanlar almanıza gerek yok, şansınız hala devam ediyor. KPSS'den 38 puan ve altı alanlar hangi bölümlerde memur olabileceklerini sizler için araştırdık.



Artık KPSS yeterli olmayacak

TBMM'ye sunulan MEB yasa taslağına göre KPSS ile atanan öğretmenler bundan sonra 'aday' olacak.

Sabah'ın haberine göre, aday öğretmenlerde, en az bir yıl fiilen çalışmak, disiplin cezası almamış olmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olma şartları aranacak. Bu adaylar yazılı ve/veya sözlü sınava girmeye hak kazanacak ve başarılı olurlarsa öğretmen olarak atanacaklar.


Başarılı olamayanlar ise bir başka il veya ilçede görevlendirilerek, bu kişilere bir yıl içinde tekrar sınava girme hakkı tanınacak. Üst üste iki defa sınavda başarılı olamayanlar aday öğretmen unvanını kaybedecek ve memuriyetle ilişiği kesilecek. Uygulama, düzenleme sonrası ilk defa aday öğretmen olarak atananları kapsayacak. Tasarıyla eğitim çalışanlarının özür grubuna bağlı yer değiştirmelerinin yarıl yıl tatili ve yaz tatilinde yapılmasına imkân verilecek.



KPSS Şartı Aranmayan Kadrolar

İşte 657 sayılı Kanunun 59′uncu maddesine göre sınav şartı aranmayan kadrolar..

Hangi kadroların istisnai kadro olduğu 657 sayılı Kanunun 59′uncu maddesinde yer almaktadır. İşte bu maddeye göre sınav şartı aranmayan kadrolar:

“Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin memurlukları,Başbakan Başmüşaviri,Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığına ait Başkan,Başkan Yardımcısı, HukukMüşaviri, Daire Başkanı, Uzman, Uzman Yardımcısı, Müşavir Avukat ve Şube Müdürleri (Uzman),Başbakan Müşavirlikleri,Özelleştirme İdaresi Başkanlığında Başkan, Başkan Yardımcısı, Başkanlık Müşaviri, Daire Başkanı, Proje Grup Başkanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Başbakanlık ve Bakanlık Müşavirlikleriyle Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliklerine, Başbakanlık Basın Müşavirliği,Türkiye İstatistik Kurumu Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği,Gelir İdaresi Başkanlığında Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği,Bakanlar Kurulu Sekreterliği,Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında veya kadro açıklamalar bölümünde özel nitelikli olarak gösterilen görev yerleri,Özel Kalem Müdürlükleri ,Valilikler ,Büyükelçilikler, Elçilikler,Daimi Temsilciliklere, dış kuruluşlarda çalışma müşavirlikleri nezdinde görevlendirilecek sendika uzmanlıkları,Din İşleri Yüksek Kurulu Üyelikleri, Milli İstihbarat Teşkilatı memurlukları, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Müşavirlikleri,Hukuk Müşavirliğine ve Genel Sekreter Sekreterliği,”



Uygulamada ne yapılmaktadır?

Uygulamada siyasi iktidara yakın kişiler, 657 sayılı Kanunun bu maddesinde belirtilen sınırlı sayıdaki kadroya atanmakta, kısa bir süre sonrada sınavsız olarak diğer normal memuriyetlere geçirilmektedir. Örneğin hiç KPSS girmeyen bir kişi müşavirlik kadrosuna atanmakta, burada bir ay çalıştıktan sonra da öğrenim durumuna göre örneğin mühendis kadrosuna atanmaktadıır.



İstisnai kadrolara atanmada sınav yoktur

657 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinde istisnai kadrolar belirtilmiş olup, bunlar arasında da Valilere yer verilmiştir. Yine bu Kanunun İstisnai Memurluklara Atanmada Aranacak Şartlar başlıklı 60 ıncı maddesinde; İstisnai Devlet memurluklarına 48 inci maddede yazılı genel şartları taşıyan kimselerden atanmalar yapılabileceği ve kuruluş kanunlarındaki özel hükümlerin saklı olduğu hükmüne yer verilmiştir. 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde ise memur olmanın genel ve özel şartlarından bahsedilmiştir. Yine bu Kanunun İstisnai Memurluklara Atananlara Bu Kanunun Uygulanacak Hükümlerini düzenleyen 61 inci maddesinde; istisnai memurluklara atananlar hakkında bu Kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi dışında kalan bütün hükümleri uygulanacağı belirtilerek istisnai kadrolara sınavsız atama yapılacağı belirtilmiştir.



İstisnai kadrolarla ilgili özel durumlar

İstisnai kadrolara sınavsız olarak atama yapıldığı için öncelikle istisnai kadroların amaç dışı kullanımından bahsetmemiz gerekmektedir. Özellikle kısa aralıklarla bu kadrolara atama yapılıp, daha sonra başka memuriyet kadrolarına naklen atamalar kamu vicdanını yaralayacak seviyelere gelmiştir. Bir çok insanın atanmak için sınav beklediği bir ortamda bu kadrolar vasıtasıyla memuriyete başlatılmaları ve daha sonra da başka kadrolara atanmaları vakayı adiyeden olmuştur.

Bu açıklamalardan sonra, 657 sayılı Kanunun adaylığa kabul edilme başlıklı 54 üncü maddesinde; Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamayacağından ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara naklinin yapılamayacağından bahsedilmektedir.

Diğer yandan, bu Kanunun 59 uncu maddesinde istisnai kadrolara unvan bazında yer verilmiştir. Yine bu Kanunun istisnai memurluklara atanmada aranacak şartlar başlıklı 60 ıncı maddesinde; İstisnai Devlet memurluklarına 48 inci maddede yazılı genel şartları taşıyan kimselerden atanmalar yapılabileceği ifade edilmiştir.

Ayrıca, bu Kanunun İstisnai memurluklara atananlara bu Kanunun uygulanacak hükümleri başlıklı 61 inci maddesinde; 60 ıncı madde gereğince istisnai memurluklara atananlar hakkında bu Kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi dışında kalan bütün hükümlerinin uygulanacağı ifade edilmiştir.

Sonuç olarak yukarıda yer verilen hükümler ve 657 sayılı Kanunun diğer hükümleri çerçevesinde istisnai kadrolarla ilgili olarak şunları söyleyebiliriz;

1- İstisnai kadrolardan diğer memuriyet kadrolarına çok kısa zaman sonra atama yapılması mümkündür. (Bu durumun hukuki olmakla birlikte etik değildir)

2- Bu şekilde yapılan atamalarda adaylık hükümlerinin uygulanmayacağı yönünde hem Danıştay kararları hem de Devlet Personel Başkanlığı görüşleri bulunmaktadır. Ayrıca, naklen atanılacak kadro istisnai kadro da olsa naklen geçişte muvafakat şarttır.

3- Aynı hususlar aday memur olarak görev yapanların istisnai kadrolara atanmasında da geçerlidir. Çünkü, istisnai kadrolara atanma halinde 657 sayılı Kanunun uygulanmayacak hükümleri arasında atanma hükümleri yer almaktadır ve bu atamanın içerisine naklen atama da girmektedir. Dolayısıyla 657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinde yer alan kısıt sizin için uygulanmayacaktır. Ayrıca, istisnai kadroya atanmanız halinde hakkınızda yarım kalan adaylık eğitimi de uygulanmayacaktır.

4- Herhangi bir nedenle istifa eden bir memur bekleme süresine tabi olmadan istisnai kadroya atanamaz. Bu görüşümüzün aksine, Devlet Personel Başkanlığının vermiş olduğu bir mütalaada şu ifadelere yer verilmiştir; ‘…Bu itibarla, yukarıda sözü edilen bekleme sürelerinin istisnai memuriyetlere atanmada söz konusu olmadığı, istisnai memuriyetlerden başka kadrolara naklen atamalarda da aynı esasların geçerli olduğu ancak istisnai memuriyet kadrolarında çalışmakta iken çekilen veya çekilmiş sayılanların diğer kadrolara atanmaları halinde ise bekleme sürelerine tabi olduğu mütalaa edilmektedir.’

5- İstisnai memuriyet kadrosunda görev yapmakta iken istifa eden bir personelin 657 sayılı Kanununun 97 nci maddesinde belirtilen 6 aylık süreyi doldurmadan Devlet memuriyetine dönmesi de mümkün değildir. Devlet Personel Başkanlığının görüşü de bu yöndedir.

6- İstisnai kadrolarla ilgili kamu vicdanını yaralayan bir durum olduğu dikkate alındığında mutlaka bu konuda yasal düzenleme yapılmalıdır.

7- İstisnai memuriyet kadrolarına atandıktan sonra 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli personel pozisyonlarına atanma talebinde bulunanların sınava tabi olmaksızın sözleşmeli personel olarak açıktan atanılması mümkündür.

8- Lise mezunu bir kişinin 1 inci dereceli özel kalem müdürlüğü kadrosuna istisnai memur olarak atanması bize göre mümkün değildir. Ancak, Devlet Personel Başkanlığı vermiş olduğu bir mütalaada şu ifadelere yer vermiştir; ’657 sayılı Kanunun istisnai memurluklara ilişkin 59 uncu maddesi kapsamı içinde Özel Kalem Müdürlüklerine yer verilmiş olup, mezkur Kanunun istisnai memurluklara atanmada aranacak şartlara ilişkin 60 nci maddesinde ‘İstisnai Devlet memurluklarına 48 inci maddede yazılı şartları taşıyan kimselerden atanmalar yapılabilir.’ hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler çerçevesinde, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde yazılı genel şartları taşıyan kimselerden özel kalem müdürü kadrosuna atama yapılabileceği mütalaa edilmektedir.’

Doğrusu bu görüşe katılmamız mümkün değildir. Çünkü, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde hangi öğrenim düzeyinde bulunanların hangi derecedeki kadrolara atanacağına yer verilmiştir ve lise mezunları en fazla 3 üncü dereceli bir kadroya atanabilmektedir. Dolayısıyla 1 inci derecedeki özel kalem müdürlüğü kadrosuna lise mezunu bir kişinin atanması mümkün değildir. Ancak, cari olan ise bu görüştür. Yani mühür kimdeyse Süleyman odur.



İstisnai kadrolarla ilgili Sayıştay ne dedi?

Sayıştay denetçileri yaptıkları incelemede uygulamanın Hazineyi zarara uğratıcı nitelikte olduğunu belirtti. Denetçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında tespit ettikleri bu uygulamayı Sayıştay Birinci Başkanlığına bildirdi. Sayıştay Birinci Başkanlığı da görüşülmesi için konuyu Sayıştay Genel Kuruluna havale etti. Sayıştay Genel Kurulu geçen yıl aldığı kararda uygulamanın genel bir nitelik taşıyıp taşımadığının araştırılmasına, daha sonra yaygın olduğunun tespit edilmesi durumunda söz konusu hususun Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmasına karar verdi.



Askerliğe elverişsiz olmak KPSS ile atanmaya engel midir?

657 sayılı Kanunun memur olmanın genel ve özel şartlarını düzenleyen 48 inci maddesinde ” Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.



A) Genel şartlar:

1. Türk Vatandaşı olmak,(1)
2. Bu Kanunun 40 ncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak,
3. Bu Kanunun 41 nci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak,
4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
5. Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, (…)(1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak. (1)
6. Askerlik durumu itibariyle;
a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,

7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.



B) Özel şartlar:

1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41 nci maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak,
2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak.” hükmü yer almaktadır.



Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun “Memurluğun sona ermesi” başlıklı 98 inci maddesinde “Devlet memurlarının

a) Bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;
b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;
c) Memurluktan çekilmesi;
ç) İstek, yaş haddi, malûllük sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması;
d) Ölümü;

hallerinde memurluğu sona erer.” denilmektedir.



Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;

1-Fazla kilo nedeni ile askerlikten elverişsiz raporu verilenlerin 657 sayılı Kanunun ilgili hükmü uyarınca memur olma niteliğini kaybetmemesi sebebiyle memur olmasına mani bir husus bulunmamaktadır.

2- 657 sayılı Kanunun askere gitmesi sebebiyle aylıksız izinli olan memura askerlikten elverişsiz raporu verilmek suretiyle terhis edilen devlet memurunun memur olma niteliğini kaybetmemesi sebebiyle göreve başlamasına engel bir durum bulunmamaktadır.

Devlet Memurları hangi dereceden memuriyete başlar hangi dereceden emekli olurlar?

KPSS A soru dağılımları hala açıklanmadı

Geçtiğimiz ay ÖSYM, kendi sitesinde duyuruda bulunarak A grubu için soru sayılarının 30’a düşürdüğünü belirtti. Ama hala dağılımlar açıklanmadı.



Kısa bilgi

Uzmanlık, müfettişlik, kaymakamlık gibi kariyer meslekleri (a grubu) hedefleyen KPSS adayları cumartesi genel kültür yetenek oturumlarının yanında Pazar günü yapılan ve 10 alandan 40'ar soru gelen oturumlara da katılmaları gerekiyor.

Ancak geçtiğimiz ay ÖSYM duyuruda bulunarak artık Pazar oturumlarının süresinin kısaldığını ve 30'ar soru geleceğini belirtti.


ÖSYM'ye soruyoruz

Soruların 30'a düştüğünü duyurdunuz da ne oldu? Adayların ve kurs yöneticilerinin eline ne geçti? Nasıl somut bir fayda sağladınız?



Bir Kurum daha merkezi KPSS atamalarından çıktı

19 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kanunla, Kara yolları Genel Müdürlüğü de, ÖSYM'nin merkezi memur yerleştirmesinden çıkarıldı.

Yapılan yeni düzenlemeye göre Kara yolları Genel Müdürlüğünün teknik hizmetler sınıfında bulunan ünvanlara göre yapacağı yeni personel alımları KPSS ile puan üstünlüğüne göre yapılan merkezi tercih atamalarından çıkarılmıştır.

Karayolları teknik kadroda alınacak personelleri KPSS B grubu puan sırasına göre alım yapılacak boş kadro sayısının üç katına kadar çağırılacak adaylar arasından yapılacak sözlü sınav ile atayacaktır.

Şunu belirtmemizde fayda olacaktır. Memur v.s diğer alımlar Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yine Merkezi Yerleştirme ile yapılacaktır. Yeni düzenlemede mühendis,mimar, matematikçi,tekniker gibi kadrolar için kurum kendisi ilana çıkıp yapacağı sözlü sınavla teknik kadro elemanlarını alacaktır.

19 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Karayolları Genel Müdürlüğünün Personel Alım düzenlemesi şu şekildedir:

MADDE 109 - 25/6/2010 tarihli ve 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 10 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(5) Genel Müdürlüğün Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarına Kamu Personel Seçme Sınavı (B) Grubu puan sırasına göre ilk defa açıktan atanacak personel, alım yapılacak her bir unvan için boş kadro sayısının üç katına kadar çağrılacak adaylar arasından Genel Müdürlükçe yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanır. Genel Müdürlük kadrolarına yapılacak atama ve nakil işlemlerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikled üzenlenir."



KPSS'ye hangi yıl kaç kişi girdi? 2018 KPSS'ye kaç kişi girecek?

KPSS Cafe internet sitesinin haberine göre Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) adıyla bilinen kamuya personel alım sınavına olan ilgi ve başvuru her geçen yıl katlanarak artıyor.

Ekonomik krizle birlikte işsiz kalan milyonlarca genç çareyi artık devlet kapısında görüyor. Milyonlarca kişinin gireceği bu sınavda hedef en yüksek puanı almak ve memurluk kadrolarından birine atanabilmektir.


KAZANMAK HER YIL DAHA DA GÜÇLEŞİYOR

Yani kazanmak her yıl bir önceki yıla göre daha da güçleşmektedir. Bu güçlüğün üstesinden gelmek için adayın sınav süresince yaptığı netlerin yüksek olması gerekir.


PEKİ 2018 KPSS'YE KAÇ KİŞİ GİRECEK?

Yukarıda vermiş olduğumuz yıllara göre sınava başvuran ve sınava giren aday sayısına baktığımızda 2018 KPSS Lisans sınavına 1 milyon ve KPSS Ortaöğretim-Önlisans sınavınada 3,5 milyon adayın başvurduğu biliniyor.

Yani 2018 KPSS'ye toplam olarak 4,5 milyon civarında adayın başvuracağını tahmin ediyoruz.





2018 yılında sınava başvurular, lisans düzeyinde sınava katılacak adaylar için Mart 2018 tarihleri arasında 2018-KPSS Lisans başvuruları elektronik ortamda alınacaktır.


2018 KPSS Sözel ve Sayısal mantık soruları için izlenecek yöntem ve çalışma metodları KPSS Adayları 2018 sınavında mantık soruları asıl sıralamanızı belirleyecek

2013 yılından itibaren KPSS'de uygulanmaya başlayan mantık soruları Genel Yetenek testinde Türkçe ve Matemetik dersleri için belirleyici bir konuma gelmiştir. Geçmiş yıllarda bilgiye dayalı olarak çözülebilen soruların yerine yorum yapabilme yeteneğini öne çıkaran özellikte sorular ön plana çıkmıştır.Sınava hazırlanan adaylarımıza bu tip soru tarzları hakkında bazı önerilerde bulunup çözüm yolları konusunda uyarılarda bulunmak istiyoruz. Soruda neyin sorulduğunu anlamadan çözüme geçmeyin Adayların sıklıkla yaptıkları yanlışlıklardan biri soru kökünü dikkatli okumadan çözüme geçmeleridir.Böyle hatalar bilhassa Matematik sorularında adayın vakit kaybına neden olduğu için bu durum diğer soru testlerine de sirayet etmekte ve soruları yetiştirememe kaygısı yüzünden aday üzerinde bir panik havası oluşturmaktadır.

Ne olursa olsun önce soru kökünü okuyun ve daha sonra doğru cevabı bulmaya çalışın Mantık sorularındaki kilit noktayı yakalamaya çalışın Sözel ve sayısal akıl yürütme olarak gelecek mantık sorularında sizin konuyu ne kadar iyi bildiğiniz değil, konuyla ilgili soru içerisinde gizlenmiş olan detayı ne kadar çabuk fark ettiğiniz yani dikkatiniz ölçülecektir. Birbiriyle bağlantılı olarak verilecek ipuçlarında doğru noktayı yakalayıp sorunun çözümüne ulaşmanız sizden beklenir. Sizlere tavsiyemiz kalan 3 ayı özellikle Türkçe ve Matematik testlerinde bilgiye yönelik sorular yerine yoruma dayalı sorulara ağırlık vererek geçirmenizdir.

Sözel ve Sayısal Mantık sorularında uygulanacak yöntem Her iki soru grubu içinde adaylara önerimiz çözümü yaparken tablo yöntemini kullanmalıdır. Tablo yönteminden kastımız şudur: Size sorulan soruda cevabı bulmanıza yönelik çeşitli ipuçları verileceğinden bunların ihtimallerini göz önünde bulundurarak tablo oluşturup verilenleri tabloya aktararak bir nevi soruyu somut bir şekle dönüştürürsünüz. Ayrıca soruda çoklu ihtimaller varsa tablonuzu mutlaka parçalara ayırınız. Geçmiş yıların ALES soruları en büyük yardımcınız olacak Sınavda birçok adayın kaderini belirleyecek mantık sorularında yorum gücü, veriler arasındaki ihtimalleri doğru bir şekilde sıralama ön plana çıkacağı için,sizlere fayda sağlayacak kaynak ALES soruları olacaktır. ÖSYM tarafından yapılan geçmiş yıllara ait ALES sorularını mutlaka çözünüz ve çözüm yöntemlerini iyice öğreniniz. Sınavın son döneminde yapacağınız bu hazırlık sizlere çok önemli bir katkı yapacaktır.

KPSS Sınavı