2018/2 KPSS Tercih Kılavuzu Yayımlandı mı?



KPSS 2018/2 Tercih ve Yerleştirme Robotu ÖSYM için Tıklayınız

KPSS 2017/2 Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu ÖSYM için Tıklayınız

KPSS 2018/2 Tercih ve Yerleştirme İşlemleri ÖSYM için Tıklayınız

Kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına, “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” hükümleri uyarınca ÖSYM tarafından yerleştirme yapılacaktır. Adaylar tercihlerini Kasım 2018 tarihleri arasında internet yoluyla ÖSYM’ye gönderebileceklerdir. İnternetten tercih gönderme işlemleri Kasım 2018 gecesi, saat 23.59’da sona erecektir.

Genel Yönetmelik gereği; KPSS-2018/1, KPSS-2018/2 ve KPSS-2018/6 (Sağlık Bakanlığı) yerleştirme işlemleri sonucu 2018-KPSS puanı ile herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen adaylar, atamaları yapılsın ya da yapılmasın, 2018-KPSS puanları ile bu yerleştirme işlemi için tercih yapamazlar. Adayların bu kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonları tercih edebilmeleri için, Mayıs 2018, Ekim 2018 ve Kasım 2018 tarihlerinde yapılmış olan Kamu Personel Seçme Sınavlarından (2018-KPSS Lisans ve 2018-KPSS Ortaöğretim/Önlisans) birine girmiş ve bu sınavların en az birinden ilgili KPSS puanını almış olmaları gerekir.

Adaylar, tercih sürecinde Ek’te yer alan KPSS-2018/2 Tercih Kılavuzunu dikkatle incelemeleri önem arz etmektedir.

-Tercih işlemleri ne vakit yapılacak?

Adaylar Kasım 2018 tarihleri arasında merkezi atama kadrolarına yönelik tercihler yapıldıktan sonra 2018 KPSS puanlarıyla kamu kuruluşlarına atanacak.

-Tercih işlemleri nasıl yapılacak?

Adaylar için yalnizca puanlar yeterli değildir. Seçenek yaparken önemli olan sıralamadır. Sıralama iki şekilde yapılır. Branş bazında sıralama ve genel sıralama olarak ikiye ayrılan bu sıralama, seçenek edeceğiniz kadroya göre ehemmiyet taşır.

-Tercih Kodu Nedir?

Lisans düzeyinde KPSS’ye giren her adayın kendi bölümü için belirlenen 4 haneli rakamdan oluşan bir seçenek kodu vardır. Seçenek klavuzunda adaylar, kendi seçenek kodunun bulunduğu kadroları seçenek edeceklerdir.

-4001 Kodu Nedir?

Bu seçenek kodu, kısım ayrımı olmaksızın tüm lisans mezunlarının seçenek yapabileceği kadroları gösterir. Her sahadan seçenek yapıldığı için genel olarak yüksek puanla kapatır.

-Kaç Çeşit KPSS sıralaması vardır?

Genel sıralama ve branş sıralaması olarak ikiye ayrılan sıralamalar, seçenek yaparken ehemmiyet kazanır. Genel sıralama; adayın kendi meydanından olan ya da olmayan herkesin sıralandığı sıralamadır.

-Branş sıralaması; adayın yalnizca kendi bölümünden olanlar baz alınarak oluşturulmuş sıralamadır.
-4001 kodu bulunan kadroları seçenek edecek olan adaylar, genel sıralamadaki yerini kullanırlar.

Bu merkezi alımda hangi kurumlar yer alacak?

Bu belli ve sabit bir bilgi değildir. her merkezi alımda farklı kurumlar, farklı sayılar ve farklı unvanlara yerleştirme yapılmaktadır. Bir yerleştirmede kontenjan isteyen kurum bir sonrakinde istemeyebilir. Ama genel olarak bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarına, belediyelere, il özel idarelerine, üniversitelere, KİT'lere ve diğer kamu kurumlarına yerleştirme yapılmaktadır.

Merkezi yerleştirme nedir?

Devlet Personel Başkanlığı'nın ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak oluşturduğu listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmasıdır.

Yılda iki kez (Kasım-Haziran) yapılır. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile 399 KİT sözleşmeli personel alınır.

İlk merkezi alım ne zaman olacak?

Devlet Personel Başkanlığı 2018 KPSS ile 2019'de bir yerleştirme daha alınacağını açıkladı.2018 lisans KPSS sonuçları açıklanmadan önce 2018/1 KPSS merkezi yerleştirme işlemleri gerçekleştirilecek ve bu yerleştirmeye yalnızca 2018 yılı KPSS'ye girmiş olan adayların başvurmaları sağlanacaktır. Adaylar internet üzerinden 30 tercih yapacaklar.

Tercih sürecinde sizlere daha detaylı ve hayat kurtarıcı bilgiler vermeye devam edeceğiz.

Bu alımda kaç kontenjan olacak?

KPSS 2018/2 sınavlarının sonucuna göre ise 5 bin adet atama yapılması bekleniyor. Yapılacak 5 bin atama memur kadroları için olacak.

Atama izni ne demektir?

Her kurumda boş kadro memur kadrosu bulunur. Ancak boş olan bir kadroya atama yapabilmek için atama iznine sahip olmak gerekmektedir. Atama izni olmayan kurum, boş kadrosu olsa dahi atama yapamaz. Atama izin sayısı Bütçe Kanunları ile belirlenmektedir. Bu toplam sayısının kurumlar bazında dağılımını ise Maliye bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlık ortaklaşa yapmaktadır.

Bu merkezi alımda hangi kurumlar yer alacak?

Bu belli ve sabit bir bilgi değildir. her merkezi alımda farklı kurumlar, farklı sayılar ve farklı unvanlara yerleştirme yapılmaktadır. Bir yerleştirmede kontenjan isteyen kurum bir sonrakinde istemeyebilir. Ama genel olarak bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarına, belediyelere, il özel idarelerine, üniversitelere, KİT'lere ve diğer kamu kurumlarına yerleştirme yapılmaktadır.

Kaç merkezi yerleştirme var?

KPSS puanları 2 yıl geçerlidir. bu süre içinde 4 tane merkezi yerleştirme olmaktadır. Bu alımlar Kasım ve Haziran aylarında yapılmaktadır. 2018 KPSS puanları ile 2018 Kasım, 2019 Haziran, 2019 Kasım ve 2020 Haziran aylarında olmak üzere toplam dört adet merkezi yerleştirme yapılacaktır.

Sizlerde KPSS tercihleri durumu hakkında sorularınızı ve yorumlarınızı aşağıdaki yorum kısmından hemen yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

1 yorum

uğurcan ölmez
14.02.2015 15:31

BEN KPSSSDEN 60 PUAN ALDIM DÜZ LİSE MEZUNUYUM HANGİ BÖLÜMLERİ TERCİH YAPA BİLİRİM? ATANMA ŞANSIM YÜZDE KAÇ ACABA?

KPSS Sınavı