Yabancı Hükümet Bursları Genel Şartları Nelerdir?

Yabancı Hükümet Bursları Başvuru İşlemi için Tıklayınız
Lütfen Ön Bilgileri, Genel Şartları ve Başvuru Bilgilerini Dikkatlice Okuyunuz.
ÖN BİLGİLER
Yabancı Hükümet Bursları, ikili anlaşmalar çerçevesince yabancı hükümetler tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına araştırma, lisans, yüksek lisans, doktora ve dil kursu alanlarında verilmektedir.
Burs şartları her ülkeye göre değişmekle birlikte, genel olarak ilgili ülke tarafından adayların eğitim, konaklama, sağlık ve aylık burs ücreti gibi giderlerini kapsar. Diğer her türlü gider (gidiş-dönüş yol masrafı, vize, sigorta v.b.) adaylara aittir.
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından herhangi bir burs ya da başka bir ödeme yapılmamakta ve adaylar eğitim sonrasında herhangi bir mecburi hizmetle yükümlü bulunmamaktadır.
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından mülâkat yoluyla aday seçimi yapılmakta ve ilgili ülkeye kazanan adayların isimleri asil ve yedek olarak bildirilmektedir. Adayların kabullerine ait son karar ilgili ülkeye aittir.
Yurtdışında alınacak diplomaların denkliğine ilişkin Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığından (YÖK) önceden bilgi edinilecektir. Bu konuda sorumluluk adaylara aittir.
Burslar, verildikleri eğitim-öğretim dönemine aittir.
GENEL ŞARTLAR
Araştırma, yüksek lisans ve doktora bursları için en az lisans/yüksek lisans mezunu adaylar kabul edilmektedir (Eğitim düzeyi konusunda bazı ülkelerin kendi özel şartları geçerli olacaktır).
Araştırma, Yüksek Lisans ve Doktora adayları için; KPDS’den C seviyesinde ya da eş değer dil belgesine sahip olmak gerekir.
Dil bursları için; en az fakültelerin 4. sınıf öğrencisi olup, ulusal veya yabancı kaynaklı dil sınavlarından (KPDS, ÜDS, TOFEL) 50 ya da eş değerde puan alınmalıdır.
Adaylar, bir akademik dönemde en fazla iki ülke için başvuruda bulunabileceklerdir. Bir ülkenin sınavını asil olarak kazanan aday, diğer bir ülkenin sınavına başvuruda bulunamayacaktır. Bir ülkenin sınavını yedek olarak kazanan aday, diğer bir ülkenin sınavını asil olarak kazandığı takdirde yedek olarak kazandığı burs hakkı doğrudan iptal edilecektir. Bu kurala uymayan adayların başvuruları dikkate alınmayacak ve geçersiz sayılacaktır.
Daha önce bir ülkenin sınavını kazanan aday, ancak 2 yıl sonra başka bir ülkenin sınavına ve farklı bir burs alanında başvuru yapma hakkına sahiptir. Aday daha önce kazanmış olduğu aynı burs türüne ve aynı ülkeye 2 yıl geçse dahi müracaat edemeyecektir.
Bir dönem içerisinde iki kez ön başvuru yaptığı halde mülakata gelmeyen adaylar aynı dönem içerisinde başka bir burs için başvuruda bulunamayacaklardır.
BAŞVURU VE ADAY SEÇİMİ
Burs başvuruları internet yoluyla ve belirtilen süreler içerisinde yapılacaktır.
Kaydını tamamlayan adaylar Bakanlığımızdan her hangi bir çağrı beklemeden açıklanan tarih ve yerde hazır bulunmaları gerekmektedir.
İstenen diğer tüm belgeler (üçer kopya ve üç ayrı telli dosya içerisinde hazırlanacak) mülâkat günü görevliye elden teslim edilecektir. İstenen belgeler ilgili ülkenin linki içinde yer almaktadır.
Son başvuru tarihinden önce kaydını yapmayan/yapamayanların, gerekli şartları taşımayanların başvuruları dikkate alınmayacaktır.
Geciken adaylar kesinlikle mülâkata alınmayacaktır. Süresi bir günden fazla olan mülâkatlarda, kayıtlı adayların bazılarının sınava girmeme ihtimaline karşı, tüm adayların mülâkatın ilk günü belirtilen adreste hazır bulunmaları gerekmektedir.
Mülakat, burs komisyonunca Türkçe ve yabancı dilde yapılacaktır. Mülakatta adaylar, “Ön Hazırlık ve Konuya Hâkimiyeti/Genel Bilgi Düzeyi“, “Temsil Yeteneği”, “Yabancı Dil Düzeyi”, “Çalışmanın Yurtdışında Yapılmasının Gerekliliği ve Ülkemize Yararı” gibi kriterler üzerinden değerlendirilecektir.
Asıl ve yedek adaylar 50 ve üzeri puan alanlar arasından, başarı sırası ve kontenjana göre belirlenecektir.
Mülâkat sonuçları mülâkat tarihinden sonra (25) gün içerisinde (http://abdigm.meb.gov.tr/) adresinden adayın T.C. Kimlik Numarasına göre yayınlanacaktır.
Başarılı adayların belgeleri (3 kopya) ilgili ülke makamlarına iletilmek üzere T.C. Dışişleri Bakanlığına gönderilecektir. Adayların burstan yararlanabilmesi için ilgili ülke tarafından da kabul edilmesi gerekmektedir. Not ortalaması 50 puanın altında olanlar ilgili ülkenin burs kontenjanı bulunsa dahi aday gösterilmeyecektir.
Mülâkat sonucunda aday gösterilmeyenlerin dosyaları adreslerine iade edilmeyecek, istemeleri halinde kendilerine elden verilecektir. En geç bir (1) ay içerisinde alınmayan dosyalardan Bakanlığımız sorumlu olmayacaktır.
Nihai kabulleri Bakanlığımıza ulaşan adaylara bildirimde bulunulacaktır. Adaylar, talep ettiği takdirde bir defaya mahsus olmak üzere pasaport harç muafiyet ve kamu kuruluşlarında çalışanlar için yurt dışı izin işlemlerinde kullanılmak üzere "İLGİLİ MAKAMA" yazıları düzenlenecektir. Pasaport, vize, ulaşım vb. işlemleri yürütmek ilgililere aittir.
Başarılı olan adayın eğitimini hangi tarihte ve hangi eğitim kurumunda yapacağını ilgili ülkenin Ankara’daki Büyükelçiliği belirleyecek ve ülkeleri tarafından kabul edilen adayların gidiş işlemleri Büyükelçilikler tarafından gerçekleştirilecektir.
Başarılı olan ve yurtdışında öğrenimine başlayan erkek adaylar; askerlik sevk tehir işlemleri için, öğrenci olduklarına dair belge ile birlikte yurt dışı temsilciliklerimize başvurmaları gerekir. Kişinin talebinin Millî Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne ulaştırılmasına müteakip askerlik sevk tehir işlemleri başlatılacaktır.
Mülâkatta başarılı olup aday gösterildikten sonra vazgeçenler, durumu Bakanlığımıza dilekçe ile bildirmek zorundadır. Aksi halde iki yıl süreyle burs başvurusunda bulunamazlar. Başarılı adayların kabulleri ilgili ülke tarafından kabul edilmediği takdirde adaylar diğer akademik yıllarda yeniden başvurabilirler.
Başarılı olsalar dahi, eksik belge ile başvurdukları ve duyurudaki genel ve özel şartlardan birini veya birkaçını taşımadıkları sonradan anlaşılan adayların mülâkatları geçersiz sayılacaktır.
Burslu olarak yurt dışında eğitimlerini tamamlayan adaylar izlenim ve çalışmalarını raporlandırarak en geç bir ay içerisinde Bakanlığımız Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne sunacaktır.
Her ülkenin özel başvuru koşullarını görmek ve mülakat günü teslim edilecek belgeler için aşağıdaki linki ve ülke isimlerini tıklayınız.
>>>>>> TÜM ŞARTLARI OKUDUM VE KABUL EDİYORUM <<<<<
KYK Sorgulama
- 2018 2019 Burs Veren Kurumlar Hangileri?
- 2018-2019 Burs ve Kredi Ücretleri Ne Kadar?
- 2018-2019 KYK Kredi Burs Başvuru Sonuçları Öğren!
- 2018-2019 KYK Özel Yetenek Burs Başvuruları Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018-2019 KYK Yurt Başvuru Kimlik Doğrulama Sayfası
- 2019 Türkiye Burslarına Kaç Kişi Başvurdu?
- 2019-2020 KYK Özel Yetenek Yurt ve Burs Başvuruları Başladı mı?
- 2019-2020 KYK Yurt Başvuruları için Tıklayın!
- 2019-2020 KYK Yurt ve Depozito Ücretleri Açıklandı MI?
- 2019-2020 KYK Yurtdışı Burs ve Öğrenim Kredisi Başvuru İşlemleri
- 2019-2020 KYK Yüksek Lisans Burs Başvurusu Ne Zaman ?
- 2020 Yükseköğrenim Bursu Başvuru Kılavuzu Yayımlandı mı?
- 2020-2021 Vakıf Bursları Başvurusu Ne Zaman ve Nasıl Yapılacak?
- 2021-2022 KYK Burs/Öğrenim Kredisi Başvuruları Başladı mı?
- Ara Sınıf Öğrencileri de Yurt Başvurusu Yapabiliyor mu?
- Başbakan'dan Üniversite Öğrencilerine Kredi ve Burs Müjdesi
- Başbakanlık Bursu Nasıl Alınır,Başvuru Nasıl Yapılır 2021?
- Burs ve Kredi Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Burs Veren Sivil Toplum Kuruluşları Hangileri?
- Bursları Kesilen Öğrencilere Bursları Geri Verilecek mi?
- Çalışan Öğrenci Kredi ve Burs İmkanından Yararlanabiliyor mu?
- Danıştay'dan Öğrenim Kredisi için Zamanaşımı Kararı
- DGS ve AYÖK için Yurt Kredi-Burs Başvuruları Başladı
- E Devlet KYK Burs Sorgulama Ekranı Giriş
- E Devlet KYK Burs ve Yurt Sorgulama Nasıl Yapılır?
- E Devlet Şifresi Nasıl ve Nereden Alınır?
- En Yüksek Burs Veren Üniversiteler Hangileri 2018?
- Kapatılan Üniversitelerdeki Öğrencilerin KYK Burs ve Kredileri Kesildi mi?
- Kapatılan Vakıf Üniversitesi Öğrencilerinin Kredi/Burs ve Yurt İşlemleri
- Kredi ve Burs Başvurularındaki Yenilikler Nelerdir?