KYK Yedek Yerleştirmeler Sonucunda Yurt Bekleyen Öğrencilerin Sayısı Ne Kadar?

Üniversiteler açılalı iki ay oldu. Ancak on binlerce öğrenci yurda yerleşebilmek için yedekte bekliyor. Haftalardır kafelerde yatanlar da var, yanlış yerleştirme nedeniyle kilometrelerce uzaktaki yurda gidenler de. Çile devam ediyor...
Şehir dışında okuyan binlerce üniversite öğrencisi, Gençlik ve spor Bakanlığı'na bağlı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında barınmak için yedekte bekliyor. Yurtlara başvuran yedekte bekleyen öğrenciler için her hafta pazartesi günü yedek yerleştirmeler açıklanıyor. Bu hafta 8. döneme girildi ancak çoğu öğrencinin sırası bir basamak bile ilerlemedi. Kimi öğrencilerin yedek sıraları 200'lerde, kimi de aylardır 2. yedek olarak bekliyor.
KYK'dan yedek yerleştirmeler sonucunda yurt bekleyen öğrencilerin sayısıyla ilgili net bir rakam verilmedi. Ancak ilk yerleştirmeler sonucunda, KYK Genel Müdürü Sinan Aksu, daha önce Abbas Güçlü'ye yaptığı açıklamada, yurtlara bu yıl 398 bin öğrencinin başvurduğunu 215 bininin yerleştirildiğini söyledi. 183 bin öğrenci ilk yerleştirme sonuçlarına göre açıkta kaldı. Bunlardan bir bölümü yedek kayıt döneminde yerleşti ama hala on binlerce öğrenci yedekten girmeyi bekliyor.
Aksu, dün yaptığı açıklamada da 50'ye yakın yurdun deprem riski nedeniyle bakıma alındığını, o nedenle sıkıntının bu yıl biraz daha yüksek olduğunu kaydetti. 2017'de 250 bin yatak kapasiteli yeni yurtlar yapılması hedefleniyor. Sonraki yılda da 150 bin olmak üzere toplam 400 bin yatak kapasiteli yurtların yapılacağı kaydedildi. Bu rakamlardan en az 250 bin yatak kapasitesine acil olarak ihtiyaç olduğu anlaşılıyor.
KYK'ya bağlı 81 ilde, 2'si de KKTC'de olmak üzere toplam 552 yurt bulunuyor. Yılsonu itibarıyla yapılan yeni yurtlarla birlikte barınan öğrenci sayısının 453 bin 244'e ulaşması hedefleniyor. Yurtların her yıl kapasiteleri artıyor ancak artan öğrenci sayısına yetişmiyor.
Sorun her yıl artıyor
Üniversitelerde açıköğretim ve uzaktan eğitim hariç yeni kayıt yaptıranlarla birlikte öğrenci sayısı 3,5 milyona ulaştı. Bu öğrencilerin yarısından fazlası kendi bulundukları şehirden farklı bir şehirde okuyor. Yaklaşık 455 bin öğrenciye yurt sağlandığı dikkate alındığında 1.2 milyon öğrencinin barınma sorunun devam ettiği görülüyor. O nedenle her yıl yurtlara başvuran öğrencilerin büyük çoğunluğu yedeklerde 3-4 ay sıra bekliyor. Bu sürede öğrencilerin bir kısmı beklemekten vazgeçip ya özel yurtlara yerleşiyor ya da eve çıkıyorlar. Ancak maddi durumu yetersiz öğrencilerin sorunu daha büyük. Öyle ki kalacak yer bulamadığı için akrabalarının yanında hatta kafelerde kalanlar bile var. İşte o öğrenciler:
Umutları kayboluyor
'Haftalarca kafede yaşamak zorunda kaldım'
Abdurrahman Gazi Budak: Ek yerleştirmeyle Cumhuriyet Üniversitesi Maliye Bölümü'ne yerleştim. Üniversitenin açıldığı 28 Eylül'den bu yana yurt sırasının gelmesini bekliyorum. 38. sıradayım ama hiç ilerleme olmadı. Yurt olmadan öğrencilik çok zor oluyor, mağdur oldum. Sivas'ta uygun ücrette kalacak yer bulamadığım için kafede yaşadım. Duş alacak yerim bile yoktu. Dün geçici olarak bir arkadaşımın yanına yerleştim. Şehirde özel yurtlar 450-550 TL, ev kiraları da 800-900 TL. Bu ücretleri ödeyecek gücü olmayanlar yurtları bekliyor. Bu durumda olan birçok arkadaşım var. Bir arkadaşım ikinci yedekte olmasına rağmen hala sıra gelmedi. En azından yedekte olan öğrencilere geçici olarak yer ayarlanabilirdi.
'Sıralamam ilerlemedi'
Mahmut Kutlu: Kayıtların başladığı günden beri yedekte bekliyorum. Bu süre boyunca İstanbul'daki bir akrabamın yanında kalıyorum. Yedek sıram 222. Önceki yıllarda 2 haftada sıra geliyormuş, ancak aylardır yurda yerleşmeyi bekliyorum. Sıralamam bir kişi bile ilerlemedi. Bu durum haliyle beni strese sokuyor. İstanbul'da en ucuz yurt barınma, yemek, ulaşımla beraber 1000 TL'yi buluyor. Ev kiralasam, çok pahalı. Bu ücretin altından kalkamam.
'Mağdur oldum'
B.E.: Bu yıl yurt sonuçları açıklandığında 236. sıradaydım. Her hafta sıralamam değişiyor. Şimdi 82. sıradayım. Şu anda geçici olarak bir yerde kalıyorum ama daha fazla kalmam sıkıntı olacak. Yurda geçersem rahatlayacağım. Düzce Üniversitesi'ni yurda güvenerek yazmıştım. Sıranın ancak 2. dönem geleceği söyleniyor; böyle bir şey olursa çok mağdur olurum. Bazı arkadaşlarım ortada kalınca özel yurtlara veya evlere yöneldi. Eğer yurt çıkmazsa ben de öyle yapacağım.
'Yurtlarımız karıştı'
Suzan Sevgin: Ege Üniversitesi'nde Anestezi Bölümü ikinci sınıf öğrencisiyim. Katip Çelebi Üniversitesi yerleşkesinin içinde yer alan yurtta kalıyorum. Benim üniversitemle bu üniversite arasında 1 saat 20 dakikalık otobüs mesafesi var. Katip Çelebi Üniversitesi'nin öğrencileri, Ege Üniversitesi'nin içinde yer alan yurda verilmiş. Oradaki öğrenciler de aynı yolu çekiyorlar. Aynı durum Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri için de geçerli. Onlar da Katip Çelebi'den Dokuz Eylül'e gidiyorlar. Bu üniversiteler arasındaki mesafe 2 saat. Günlük 5 TL ulaşıma veriyorum. Aylık 80 TL cebimdem çıkıyor. Kendi üniversitemdeki yurtta kalsam bu masrafım olmayacak. Üniversite açıldığında bu sorunun çözülmesi için KYK'ya başvurmuştum, iki ayda çözüleceğini söylediler ama bir düzenleme olmadı. KYK'nın öğrenci dağılımını neye göre yaptığını merak ediyorum. Sorun bir an önce çözülmeli.
KYK Ana Sayfa Girişi Yapmak için Tıklayınız
KYK Sorgulama
- 2018 2019 Burs Veren Kurumlar Hangileri?
- 2018-2019 Burs ve Kredi Ücretleri Ne Kadar?
- 2018-2019 KYK Kredi Burs Başvuru Sonuçları Öğren!
- 2018-2019 KYK Özel Yetenek Burs Başvuruları Sonuçları Açıklandı mı?
- 2018-2019 KYK Yurt Başvuru Kimlik Doğrulama Sayfası
- 2019 Türkiye Burslarına Kaç Kişi Başvurdu?
- 2019-2020 KYK Özel Yetenek Yurt ve Burs Başvuruları Başladı mı?
- 2019-2020 KYK Yurt Başvuruları için Tıklayın!
- 2019-2020 KYK Yurt ve Depozito Ücretleri Açıklandı MI?
- 2019-2020 KYK Yurtdışı Burs ve Öğrenim Kredisi Başvuru İşlemleri
- 2019-2020 KYK Yüksek Lisans Burs Başvurusu Ne Zaman ?
- 2020 Yükseköğrenim Bursu Başvuru Kılavuzu Yayımlandı mı?
- 2020-2021 Vakıf Bursları Başvurusu Ne Zaman ve Nasıl Yapılacak?
- 2021-2022 KYK Burs/Öğrenim Kredisi Başvuruları Başladı mı?
- Ara Sınıf Öğrencileri de Yurt Başvurusu Yapabiliyor mu?
- Başbakan'dan Üniversite Öğrencilerine Kredi ve Burs Müjdesi
- Başbakanlık Bursu Nasıl Alınır,Başvuru Nasıl Yapılır 2021?
- Burs ve Kredi Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Burs Veren Sivil Toplum Kuruluşları Hangileri?
- Bursları Kesilen Öğrencilere Bursları Geri Verilecek mi?
- Çalışan Öğrenci Kredi ve Burs İmkanından Yararlanabiliyor mu?
- Danıştay'dan Öğrenim Kredisi için Zamanaşımı Kararı
- DGS ve AYÖK için Yurt Kredi-Burs Başvuruları Başladı
- E Devlet KYK Burs Sorgulama Ekranı Giriş
- E Devlet KYK Burs ve Yurt Sorgulama Nasıl Yapılır?
- E Devlet Şifresi Nasıl ve Nereden Alınır?
- En Yüksek Burs Veren Üniversiteler Hangileri 2018?
- Kapatılan Üniversitelerdeki Öğrencilerin KYK Burs ve Kredileri Kesildi mi?
- Kapatılan Vakıf Üniversitesi Öğrencilerinin Kredi/Burs ve Yurt İşlemleri
- Kredi ve Burs Başvurularındaki Yenilikler Nelerdir?