Üniversite Kontenjanları Bu Yıl Artacak Mı 2022?




OSYM Başkanı Halis Aygün'ün yapmış olduğu açıklamada bu yıl üniversite sınav başvurularının yüzde 24,36 oranında artış olduğunu açıkladı.Bilndiği üzere bu yıl üniversite sınavi baraj puanı kaldırıldı.Baraj puanının kaldırılması başvurulara yansıdı.Bu yıl üniversite sınavına başvuran aday sayısı 3 milyon 243 bin 425 e yükseldi.Peki bu yıl üniversite kontenjanlarının durumu ne olacak ?


YKS baraj puanının kaldırılmasıyla bu yıl üniversite sınavına geçmişe oranla rağbet artmış durumda .Öğrenci ve veliler üniversite kontenjanlarını şimdiden araştırmaya başladı.

Geçen yıl devlet üniversitelerinin lisans bölümünde 69 bin 538 kontenjan önlisans bölümünde ise 51 bin 586 kontenjan boş kaldı.Yetkililer bu sayıyı da göz önünde bulundurarak açılacak olan yeni üniversiteler ve yeni bölümlerle beraber bu yıl kontenjanın yeterli olacağı kanaatinde.


Geçen yıl üniversite kontenjan doluluk ve boşluk sayısına aşağıda yayınladığımız listede görebilirsiniz.









VAKIF ÜNİVERSİTELERİNE KONTENJAN SINIRLAMASI NEDEN GELDİ? YÖK BAŞKANI AÇIKLADI
YÖK, vakıf üniversitelerine öğrenci kontenjanı ile ilgili yeni karar aldı. Bu karara göre bir bölümdeki kontenjan sayısı, bir önceki yılın kayıt olan öğrenci sayısına göre belirlenecek. Bir önceki yıl bir programa kaç öğrenci kayıt yaptırdıysa, YKS kontenjanı belirlenirken bu sayı dikkate alınacak ve üzerine 5 ya da 10 eklenecek.


Vakıf üniversiteler bu karara tepki gösterdi.YÖK Başkanı Saraç alınan kararla ilgili olarak“ciddi bir iyileştirme” dedi. Saraç, geçen yılki sınav sonuçlarına göre üniversitelere yerleştirilen öğrenci sayısına artı 10 eklenecek şekilde bir düzenlemenin yapılmasının isabetli bir karar olduğunu açıkladı.

Saraç sözlerini şöyle sürdürdü: 
 "Bu ciddi bir iyileştirme. Vakıf üniversitelerinin kontenjanlarına bir alt limit getireceğiz. Vakıf üniversitelerinde bütün program tam burslu olduğunda herhangi bir kontenjan kısıtı olmayacak. Vakıf üniversitelerinden sürekli büyüme yerine nitelikte ve kalitede derinlik kazanmalarını bekliyoruz. Devlet üniversitelerinin kontenjanlarında çok rasyonel bir planlamaya geçtik. Aynı şekilde vakıf üniversiteleri de bu planlamaya dahildir. Dolayısıyla sınırsız bir büyüme söz konusu olmayacaktır. Vakıf üniversitelerinin ülkenin beklentilerini ve istihdam noktasındaki projeksiyonları dikkate alarak kendilerini konumlandırmaları lazım.”


6 KONTENJANI DOLDURDU AMA 110 KONTENJAN İSTEDİ
Saraç, 2018'de YÖK'ün verdiği 60 kontenjanın sadece 6'sını dolduran bir vakıf üniversitesinin buna rağmen 2019 yılında aynı bölüm için 110 öğrencilik kontenjan talep ettiğini belirtti. Saraç, şöyle dedi:  
"Biz tabii ki bunu gerçekleştirmedik ama üniversitelerdeki bu boş kontenjanlar, bu tür rasyonel olmayan talepler yüzünden olmuyor. Vakıf yükseköğretim kurumlarında sürekli büyüme kontenjanlarda sürekli şişme hevesini bir tarafa bırakıp nitelik, keyfiyet ve kalite sürecine geçmemiz lazım."  
Üniversitelerde boş kontenjan meselesini Türkiye'nin gündeminden çıkarmak istediklerini söyleyen Saraç, istihdamla ilişkili bir planlama yapılmasında mesafe almayı hedeflediklerini vurguladı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç , Vakıf üniversitelerindeki kontenjanların limitine alt sınır getirilmesiyle birlikte devlet üniversitelerinin kontenjanlarıyla ilgili de kararlar alındığını yeniden planlamalar yapıldığını ifade etti.