"Tercih Edeceğiniz Üniversiteyi Araştırın" Uyarısı



Mühendislik Dekanları Konseyi Genel Sekreteri Döğeroğlu: "Adayların nasıl bir rekabet ortamının kendilerini beklediğinin bilinciyle tercihlerini yapmaları ve mezuniyet sonrasında da nasıl bir kariyer planladıklarını şimdiden düşünmeleri, meslek hayatına bir adım önde başlamalarını sağlayacaktır".

Mühendislik Dekanları Konseyi (MDK) Genel Sekreteri Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, üniversite adaylarının nasıl bir rekabet ortamının kendilerini beklediğinin bilinciyle tercih yapmaları ve mezuniyet sonrasında kariyer planlamasını şimdiden düşünmelerinin, meslek hayatına bir adım önde başlamalarını sağlayacağını söyledi.

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı da olan Döğeroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslek seçiminde adayın önce kendisini tanıması, yeteneklerini keşfetmesi, ilgilerinin farkında olması, değerleri ve kişilik özelliklerini, güçlü ve gelişmeye açık yönlerini bilerek hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Adayın seçeceği meslekte ne gibi işler yapacağını, sağladığı olanakları, çalışma koşullarını, mesleğin gerektirdiği fiziksel özellikleri, yetenekleri, eğitim süresini, iş bulma, kariyer ve ilerleme imkanlarını, gelir düzeyini öğrenmesi gerektiğini vurgulayan Döğeroğlu, şöyle konuştu:

"Mühendis adaylarının öğrenimleri süresince meslek disiplininin gerektirdiği bilgi ve becerilerin yanı sıra disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme, Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, en az bir yabancı dil bilgisi, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme, proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi becerileri de kazanmış olması beklenmektedir. Adayların nasıl bir rekabet ortamının kendilerini beklediğinin bilinciyle tercihlerini yapmaları ve mezuniyet sonrasında da nasıl bir kariyer planladıklarını şimdiden düşünmeleri, meslek hayatına bir adım önde başlamalarını sağlayacaktır."

- "Üniversite incelenmeli"

Döğeroğlu, Türkiye'de mühendislik programlarında kayıtlı 400 bin öğrenci bulunduğunu, her sene yaklaşık 39 bin mezunun mühendis olarak hayata atıldığının da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

Adayların üniversite seçiminde en sağlıklı kararı verebilmek için, öğrencisi olmak üzere seçecekleri üniversiteyi her bakımdan incelemeleri gerektiğine dikkati çeken Döğeroğlu, "Bölüm tercihlerini yaparak herhangi bir programa yerleşen adayların, kurum içi ve kurum dışı yatay geçiş olanaklarını değerlendirerek alanlarını veya üniversitelerini değiştirme veya çift ana dal, yan dal fırsatlarını değerlendirerek kendi alanlarının yanında bir başka alanda daha uzmanlaşma veya diploma alma şansları bulunduğunu da hatırlatmakta yarar var" diye konuştu.

Döğeroğlu, bazı vakıf üniversitelerinin ilk iki yılda ortak program uygulayarak üçüncü sınıfa gelen öğrencilere seçim yapma imkanı tanıdığını sözlerine ekledi.

ÖSYM Tercih Kılavuzu