2018 YKS'de Hangi Değişiklikler Yapıldı?



YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yeni üniversiteye giriş sınavı olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) detaylarını geçen hafta açıklamıştı.

Ancak ilk sınavdan sonra, “barajı geçtiğine kanaat getiren” meslek yüksekokulu tercih edecek adayların ikinci sınava girmesinin zorunlu olmaması, eşit ağırlık ve sayısal tercih yapacak adaylara, çözdükleri tarih, coğrafya ve felsefe sorularından puan gelmeyecek olması ve sınav sürelerinin henüz belirlenmemiş olması tartışmalara neden olmuştu. YÖK, 1 hafta sonra eleştirilere neden olan başlıklarda değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeler özetle şöyle:


YKS, 23-24 Haziran 2018’de yapılacak.

Cumartesi sabahı bütün adayların gireceği TYT sınavında adaylara 40 Türkçe, 40 Temel Matematik sorusu sorulacak. Ancak öğleden sonraki ikinci oturumun 40 soruluk ilk testinde artık Türk Dili ve Edebiyatı ve Coğrafya-1 sorularının yanı sıra Tarih 1 soruları olacak. Tarih dersinin özellikle eşit ağırlık adayları için anlam ifade etmeyecek olması eleştirilmişti. Yeni düzenlemeyle eşit ağırlıkçıların da tarih sorusu yapması gerekecek. Ancak sayısal adayları ikinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı ile Sosyal Bilimler sorularını yanıtlamayacak.

İkinci oturumda ayrıca 40 Matematik, 40 Sosyal Bilimler-2 ve 40 Fen Bilimleri sorusu çıkacak. Pazar günküYabancı Dil oturumunda 80 soru sorulacak.

Tarih kapsama girdi

TYT’de, Türkçe’nin yüzde 50; temel matematiğin yüzde 50 ağırlığı olmak üzere her adayın sadece bir puanı hesaplanacak. TYT puanı 150’nin üzerinde olan adaylar, meslek yüksekokulu programlarını tercih edebilecek.

Adayın lisans programı tercih edebilmesi için TYT’den en az 150 puan alması, ayrıca ikinci oturumdaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanından en az birinin 180 puan olması gerekecek. TYT’den 200 ve üzeri puan alanlar, bu puanı bir sonraki yıl kullanabilecek. Ancak adayın puanı, sonraki yılki başarı sırası referans alınarak yeniden hesaplanacak.

Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanlarının hesaplanmasında TYT testinin ağırlığı yüzde 40 olacak. Örneğin bir adayın Sözel Puanı hesaplanırken, önce adayın Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 testinden aldığı puanın yüzde 50’si ile Sosyal Bilimler-2 testinden aldığı puanın yüzde 50’si kullanılarak 2. oturum puanı hesaplanacak. Ardından da bu puanın yüzde 60’ı alınarak, TYT puanının yüzde 40’ı ile toplanacak.

10 tarih, 6 din sorusu var

İkinci oturumun ilk sınavı “Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1” testinde, 24 edebiyat, 10 Tarih-1 ve 6 Coğrafya -1 sorusu sorulacak. İkinci sınav, Matematik Testi’nde 40 Matematik sorusu olacak. Üçüncü sınav Sosyal Bilimler-2 testinde de adaylara 11 Tarih-2, 11 Coğrafya-2, 12 Felsefe Grubu ve 6 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu sorulacak.Din sorusu sayısı 8’den 6’ya indi.Cumartesi günkü son sınav Fen Bilimleri’nde 14 Fizik, 13 Kimya, 13 de biyoloji sorusu çıkacak. İsteyen aday istediği puan türü için gereken sınavlara girebilecek.

TYT’deki 80 soruya karşılık adaylara 90 dakika süre verilecek. Yani soru başına adayların ortalama 1,125 dakikası olacak.

İkinci oturumda 4 test birarada tek sınav olarak yapılacak. 160 soru için 180 dakika süre verilecek. Bir puan türünün hesaplanabilmesi için en az 2 test çözmek zorunda olan adayın soru başına 1,125 ile 2,25 dakika zamanı olacak.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2023